Steering bergegar

Rss     Subscribe     Share     Tweet    


0 Points

Lead

Feb 18 09 2:59 PM

Tags : :

Salam untuk semua Nismocawakb member..

Keta saya model A32 ada masalah steering bergegar. Ia tidak bergegar sepanjang masa. Hanya bergegar apabila dipandu laju. Apa yang menyebabkan ia bergegar begitu? Adakah kerana Steering rack atau steering arm problem? Apakah kos alat ganti tersebut dan di mana nak dapatkan alat ganti tersebut?

Di harap kengkawan dapat membantu. TQ
Quote    Reply   
avatar

MissX

Critical & Cronic

Posts: 12,984

#2 [url]

Feb 20 09 10:28 AM

stereng gegar ni ade macamĀ² penyebabnye..mungkin
-balancing tayar tak cun...
-rim gelong atau bengkok..
-bunga tayar makan tak rata..
-absorber bocor..
-tie rod pun mungkin bleh menyumbang kepade masalah gegar.. (refer to htetap://nismocawakb.6.forumer.com/viewtopic.php?t=22068&start=0 )
-tayar bengkak..darive shaft dalam..steering rack..bla bla bla..ade lagi tak..tolong la listkan juge untuk kawan kite neh..

-kalau satu tahap kelajuan dalam 110-130 gegar tapi lebih 130 dia kurang gegar, biasenye balancing..
-kalo lagi laju lagi teruk gegar, mungkin rim gelong..
-kalo stereng yang gegar kuat, mungkin tayar depan..
-kalo dashboard & gear concole gegar mungkin problem tayar blakang

bawak la gi bengkel.. ;)

Quote    Reply   

#3 [url]

Feb 26 09 11:04 AM

salam bro
benda ni biasa jadi bila tukar rim taiwan dan seangkatan dengannya. ( rim cap ayam )
ko pi kedai tayar pi bubuh " center hole " confirm ok. kes ni pernah jadi kat keta kau duawak.... bila bawak 100 keatas bergegar semacam. kalau tak leh gak... hg pi timbang laa

Quote    Reply   
avatar

sentraca18

Quite Active

Posts: 431

#5 [url]

Mar 19 09 10:51 AM

cek satu2 la bro... seperti yang ciknina listkan..

jangan plak tayar ok ko p tukar tayar baru.., rim ok ko p tukar rim baru.., rugi banyak.. just tukar yang x ok je..

aku penah gak kena kes ni.. akunyer tirod ngan balljoint yang kong.. n diskbrake da jadi ombak hehe...

Quote    Reply   
avatar

ikeya

Critical & Cronic

Posts: 11,724

#8 [url]

Mar 19 09 12:57 PM

Greddy wrote:
ikeya wrote:
kalau time tekan brek jer bergegar ????
apekehal plak ?


rasanya brek yang problem..cuba cek disc,caliper atau pad..


org cakap laaaa..
kalau stereng yang barangegar........lower arm
kalau paddle......brek...

bleh confirmkn ???

www\\www//www\\www//www\\www

Quote    Reply   
avatar

9225873

Hyper Active

Posts: 949

#9 [url]

Mar 19 09 1:08 PM

ikeya wrote:
Greddy wrote:
ikeya wrote:
kalau time tekan brek jer bergegar ????
apekehal plak ?


rasanya brek yang problem..cuba cek disc,caliper atau pad..


org cakap laaaa..
kalau stereng yang barangegar........lower arm
kalau paddle......brek...

bleh confirmkn ???


confirm la tu kot..hehe..ada otai2 yang bole tolong confirmkan x..huhu

Quote    Reply   

#10 [url]

Mar 19 09 4:06 PM

dah try buat on-wheel balancing/high speed balancing/balancing tayar kat kereta dengan keadaan sebelah tayar terangkat.pastu msk gear 5,tekan minyak sambil rasa gegaran kat body?

Quote    Reply   

#13 [url]

Mar 20 09 2:56 PM

Cak wrote:
kalau time berhenti bergegar lagi camne lak tu???


Ni kes parah!!

Kete kawan bwk 100 keatas pun gegar jugak ni, disk break plak kdg2 da bunyi gesel. Ada kaitan ke?

Quote    Reply   

#14 [url]

Mar 20 09 5:05 PM

@CiT wrote:
Cak wrote:
kalau time berhenti bergegar lagi camne lak tu???



Kete kawan bwk 100 keatas pun gegar jugak ni, disk break plak kdg2 da bunyi gesel. Ada kaitan ke?



lebih kurang sama la masalah hang ni..hang dah try p balancing & allingment.??

Quote    Reply   

#15 [url]

Mar 20 09 5:17 PM

aku pn dawak gegar gak....
pucat aku ikut belakang kete mhl2...
aku p toyo taya cek pe problem...
tirod ngan bolljoint aku kong....tkr br ok...
tapi de rasa ggar ckat lagi......
nak kikis poket aku lagi la tu....dah dkat gaji kn...dia mula la

Quote    Reply   
avatar

9224253

Insane !!!

Posts: 25,003

#16 [url]

Mar 20 09 9:42 PM

Cak wrote:
kalau time berhenti bergegar lagi camne lak tu???

bnyak sangat toyol dalam henjin bay tuu.. kurangkan skit.. pas kat kengkawan :mrgreen: :mrgreen:

Quote    Reply   
Add Reply

Quick Reply

bbcode help